Castellà: English: Aquesta es là pàgina d'en Toni2

Aquesta es là pàgina d'en Toni2

escut.gif (1530 bytes)

bantonix1.gif (32370 bytes)


LA SENIA RECTANGULAR.jpg (49311 bytes)


L'ENTORN DE LA SENIA:


UN XIC D'HISTÒRIA:

   Com arribar a la Sénia
   La Història del Pòble
   La Festa Major
   Les Tradicions
   La Gastronomia Típica
   L'Agricultura del Pòble
   L'economia del Pòble
   L'Entorn del Pòble
   El Pantà de La Sènia
   El Riu Sénia
   El Hipòdrom de la SÈNIA
   El aeròdrom de La Sènia
   Sénia Esport (Complex Esportiu)
   El creador d'aquestes pàgines
   El web Oficial d'la Sénia
   Pàgines de l'Espanyol
   Pàgines de Tir al Plat
LA SÉNIA.PAIS DEL MOBLE.
UN XIC D'HISTÒRIA DEL POBLE DELA SÉNIA,
AL MONTSIA
(TARRAGONA.)
L'entorn de la Sénia:
MESURES DEL TEIX de la Coscollosa

Té una alçada de 14,5 m,
i el Contorn del tronc fa 4,6 m.

El teix declarat Arbre Monumental el 2005 se situa al barranc de la Coscollosa (La Sénia) i és propietat de la Generalitat de Catalunya. Té una alçada de 14,5 m, i el contorn del cep fa 4,6 m.


MESURES DEL PARE FAIX

perímetre del tronc a 1,30 m: 4,26 m.
Perímetre de la base del tronc: 7,73 m.
Alçada: 23,17 m.
Amplada de la copa: 24,63 m.
Altitud sobre el nivell del mar: 1.088 m.

El Faix Pare té una majestuosa arrel descoberta plena de formes capricioses que fa que sigui un dels arbres més bells del Parc Natural dels Ports. Declarat arbre monumental per l'ordre del DARP de 3 de desembre de 1992, està ubicat dins de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports a la Sénia. És un dels molts racons meravellosos i desconeguts que ens ofereix el Parc Natural. Se li calcula una edat aproximada de 250 anys.

SITUACIÓ GEOGRÀFICA:

Els Ports formen un sistema muntanyós localitzat a la part mes meridional de les serres costaneres Catalanes i són un enllaç amb el sistema Ibèric. la formació del massís té una orientació característica en direcció NE a SW. A la part de la Sénia, al cor del massís i conflueixen el Aragon (Matarranya), el País Valencià (Tinença de Benifassà, sota Maestrat) i catalunya (Montsià).

El mes de juny de 2001 el govern de la Generalitat de Catalunya declaro la zona com a parc natural dels Ports i dins d'ells la reserva natural parcial de les fagedes dels Ports. En total ocupa una extensió de 35.050 repartides per les comarques del Montsià, Baix Ebre i Terra Alta, sent el tercer parc natural més gran de Catalunya. La Sénia és la població amb més extensió dins del parc natural, amb unes 6.425 ha. ha demas tambien compte amb la major part de les fagedes amb una superfície de 584 ha incloses la reserva natural parcial.

Els ports ofereixen una gran varietat d'ambients on destaquen el valor geologico i pasagistico de les seves muntanyes, que refugien una gran diversitat biològica, sent l'habiteu de moltes espècies interessants, tant en fauna com en flora.

L'VEGETACION:

L'entramat muntanyós dels Ports fa Fagedes gran variació entre la vegetació segons la seva situació i orientació. es pot opservar fàcilment si comparen les vasantes d'ombra, molta més humides i amb més abundància de vegetació, amb les variacions del Sol on la vegetació no és tan abundant a causa de la forta insolacion que reben.

En les parts més baixes, (fins 400m), abunden les "màquies" una forta presència de "cascolls, llentiscles i argelages", acompanyats pel "sapi" (o pi blanc) i el "margallo". Entre els 400 i els 600m hi ha alzines i les pinedes de pi blanc i, mes a dalt entre els 600 i els 800 es troben el pi negral (o pinassa), normalment acompanyades pel boix. A les zones mes elebadas i humides abunden les pinedes de "pi rojal".

Els ports són molt rics en biodiversitat vegetal, i es poden trobar moltes rareses botàniques, ja siguin mes pròpies dels boscos del Nord d'Europa. Alguns exemplars són el salze de roca, la belladona, la violeta d'aigua, el faig,etc.

Les fagedes DELS PORTS:

L'existència del faig en els massissos dels ports és una sorpresa, ja que són boscos propis de latituds més fredes i climes més humits, i per això són unes de les més meridionals d'Europa.

Això fa que les fagedes dels Ports siguin molt especials i tinguin unes característiques molt concretes que les diferencien de la resta de les fagedes europees. Sempre es troben orientades al nord per ser la part més humida, i busquen els fons dels barrancs. Per això trobem el faig envoltat de penya-segats i en fortes pendents, quan les fagedes típics acostumen a trobar-se en zones planes. qual
En alguns dels punts on podem trobar haya són els barrancs del Retaule, el barranc dels Cirers i el barranc de la Carrasca, tots situats a la zona de les Vallcarneres i dins el terme municipal de la Sénia.

LA FAUNA:

La cabra salvatge és una de les espècies més representatives dels massissos. En els Ports hi ha la colònia més important de tots els Països catalans. Són fàcils d'observar per les zones rocoses i amb poca vegetació. Altres mamífers presents són el Jabali i alguns carnívors com guineu, el gat salvatge, la geneta, el teixó, etc..

Abunden una gran quantitat d'aus rapinyaires, com el voltor, l'àguila daurada, l'àguila calçada, el alcon, i l'astor, També es troben de nucturnas com duc i el car. A part dels rapinyaires podem observar altres espècies d'ocells com la gralla de bec vermell, el rompepiñas, el picasocas blau i el bec verd.

També és considerable la presència d'amfibis i rèptils amb una gran diversitat d'espècies excepcionals. els mes representatius són el drac, per la seva mida i per seus vistosos colors, i el Escorpí, serp verinosa de color gris.


Inici Fotos Tir al Plat << Anterior Següent >>
======

© Copyright Antoni Torres Chaure 1998 = Ultima Actualitzacion 2017. Avis Legal