Castellà: English: Aquesta es là pàgina d'en Toni2

Aquesta es là pàgina d'en Toni2

escut.gif (1530 bytes)

bantonix1.gif (32370 bytes)

LA SENIA RECTANGULAR.jpg (49311 bytes)


L'GASTRONOMIA A LA SENIA:


UN XIC D'HISTÒRIA:   Com arribar a la Sénia
   La Història del Pòble
   La Festa Major
   Les Tradicions
   La Gastronomia Típica
   L'Agricultura del Pòble
   L'economia del Pòble
   L'Entorn del Pòble
   El Pantà de La Sènia
   El Riu Sénia
   El Hipòdrom de la SÈNIA
   El aeròdrom de La Sènia
   Sénia Esport (Complex Esportiu)
   El creador d'aquestes pàgines
   El web Oficial d'la Sénia
   Pàgines de l'Espanyol
   Pàgines de Tir al Plat

LA SÉNIA.PAIS DEL MOBLE.
UN XIC D'HISTÒRIA DEL POBLE DELA SÉNIA,
AL MONTSIA
(TARRAGONA.)

La gastronomia típica:La gastronomia típica del Poble és la típica Mediterrània. Amanida i cuinada amb oli d'Oliva, que fins fa poc es feia de casa per la majoria de famílies. També es conserva el costum d'amanir les olives, verdes o negres, Són molt freqüents les trencades, les de soja, i les "Posades". Dels primers plats anomenats popularment "plats calents" cal destacar el recapte, El Recapte és un cuinat a base de llegums on es barregen patates, col i altres varietats de verdures i també productes derivats de la cansalada com la Pota, Morro, orella, botifarres, costella, cansalada, etc. anys enrere era el menjar típica de totes les cases perquè permetia el aprofitament del que en cada moment, es tenia al rebost.

LA FESTA DE L'RECAPTE:
Des de fa uns Anys, a la Sénia, es fa la Festa del Recapte que té lloc el primer dilluns després del dia 9 de Maig (Sant Gregori). aquella menjar popular que congrega més de mil cinc-centes persones es va crear amb l'ànim de mantenir viu un dels aspectes més peculiars de la gastronomia local.

CARNESTOLTES:
Per carnestoltes es fa una variant especial d'olla, en la qual en lloc de sopa de brou es fa en arròs caldós que es acompraña amb unes petites pilotes (mandonguilles grans com una pilota de tennis) que es fa amb cansalada, alls tendres i pa ratllat, en algunes famílies tenen per costum menjar-per Nadal.
Com a segon plat hi ha una gran varietat de productes de carn, especialment el pollastre i conill i els elements propis de la matança del porc, Els botifarrons és una varietat de la Baldana pròpia de la zona de Tortosa i del Delta, però sense tants pinyons, canyella ni tantes espècies.

A LES TAULES TRADICIONALS:
A les taules tradicionals, el peix que es posava antigament era el bacallà, conegut a la zona com "abadejo". També era freqüent menjar sardines salades, molt ha sovint barrejada amb col i patates bullides o sofregides, Plat que encara ara en menjars, és una veritable delícia per a la perfecta combinació d'els sabors que donen la col i la sardina.

ELS DOLÇOS MÉS POPULARS:
Els dolços més populars i típics són els pastissets. Com passa a tot arreu la gent de cada Poble presumeix de fer els mes bons de la zona. A la Sénia per descomptat tenen la ferma convicció que aqui es fan els millors Pastissets. Bé si no són els millors si que són molt bons i el millor judici que es pot fer és provar-los. es manté tot i el costum de repartir pastissets, Coques de Sagi, Coc Rapit d'ametlla i ametllats a les amistats i altres compromisos quan una parella es Casa.
Per Pasqua és tradicional fer "borrainas" arrebossades he figues a la paella que bé untades de mel i recent fregides són un plaer per al paladar.

LES MANJOIES:
Per pasqua les forns de pa i les cases particulars es fan les "Manjoies". normalment solen ser en forma de rosca farcida de confitura de cabell d'àngel, guarnida amb fruita confitada i un parell de ous durs, La sénia és l'únic Poble on aquest dolç, rep el nom de "Manjoia" (Dinar de Joia). en altres llocs propers se'ls diu Mones, i la composició de la pasta varia lleugerament.

EL MOSTILLO:
Antigament era costum molt arrelat fer el "Mostillo" quan es feia la verema (fins a la meitat del segle XX a la Sénia es conreava raïm i es cap vi a moltes cases) i menbrillo a la tardor, que juntament amb el pa amb vi i sucre els petits i grans podien menjar dureante tot l'hivern per berenar o com a postres.


Inici Fotos Tir al Plat << Anterior Següent >>
======

© Copyright Antoni Torres Chaure 1998 = Ultima Actualitzacion 2017. Avis Legal